Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Országos

Az országos mozgalmat 2021. február végén indítottuk, az alábbi települések mozgalmai, civil szervezetei csatlakoztak eddig mozgalmunkhoz:

  • Budaörs
  • Dunaharaszti
  • Érd
  • Nyíregyháza
  • Törökbálint

X

Kérdezz-felelek

Hogyan jött létre a mozgalom?

2019-ben úgy gondoltuk, tennünk kell valamit azért Budaörsön, hogy a gyerekeink ne játsszanak mérgező levegőn a bölcsiben vagy az oviban. Hogy szellőztethessünk télen is. Aggódtunk a családjainkért. Nyilvános találkozókat hirdettünk, hogy közösen keressük a megoldást. És rögtön kiderült, sokan mások is ugyanezzel a problémával küzdenek. Ha érdekel a sztorink, kattints a budaörsi oldalunkra.

2 év alatt sok eredményt értünk el. Úgy gondoljuk, ezt érdemes megosztani másokkal is. És azt reméljük, hogy nekünk is hasznunkra válik itt helyben, ha közösen, országosan gondolkozunk, fejlesztünk, fejlődünk, teszünk. Ezért hoztuk létre az országos mozgalmat.

A szegények ellen jött létre a mozgalom?

A válasz egyértelmű NEM. Eszünkben sincs bárkit azért megbélyegezni, mert szegény. A közhiedelemmel ellentétben az esetek többségében a mérgező fűtési mód használata mögött tájékozatlanság és/vagy nemtörődömség áll. Ezért akarunk tájékoztatni és eszközöket adni az emberek kezébe ahhoz, hogy közösen változtathassunk ott, ahol nem pénz kérdése az előrelépés.

Természetesen azokkal a családokkal is foglalkozni kell, akik kényszerből fűtenek hulladékkal, vizes, rossz vagy kezelt fával. A szociális szakadék eltüntetése azonban komoly politikai, költségvetési és kormányzati, önkormányzati, hatósági feladat. Jelenleg nem rendelkezünk olyan méretű szakmai háttérrel, amellyel érdemben segíthetnénk. De felhívjuk a döntéshozók figyelmét erre a problémára. Cselekvésre buzdítjuk őket. A szűk közösségeket pedig arra ösztönözzük, hogy ha tehetik, segítsék jó minőségű tűzifával a rászorulókat.