Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Ez történt

Mi történt eddig?

2020. április 8.

Megkértünk egy hulladékot égető lakost, hogy hagyjon fel egészség- és környezet károsító tevékenységével.

Győzzük meg együtt a hatóságokat, hogy hatékonyan lépjenek fel a hulladékkal égetők ellen, írd alá petíciónkat:
https://terjed.ahang.hu/campaigns/nefutshulladekkal

2020. március 25.

Sokan támogatátták petíciónkat, mely a gyerekek által látogatott intézmények levegőszennyezettségének megszüntetéséhez a hatóságot szólítja fel hatékonyabb szerepvállalásra.

A petíciót 2020. március 25-ig 551-en írták alá.


2020. március 5.

Petíciót küldtünk a hatóságoknak! Írd alá te is!

Hatékony hatósági intézkedést követelünk a nemtörődöm hulladékkal fűtők ellen!

A hulladékégetés elleni hatékony hatósági intézkedés elmaradása súlyos lészennyezési problémát okoz Budaörsön és ennek a bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekek is áldozatai.
Az biztosra vehető, hogy sok felnőtt élete évekkel lesz rövidebb a légszennyezés miatt, azonban azt nem hagyhatjuk, hogy ugyanezt gyermekeink is elszenvedjék!

A hatékony hatósági intézkedést követelő petíciónkat elolvashatod, aláírhatod és elküldheted az érintett hatóságok részére az A Hang oldalán: https://terjed.ahang.hu/campaigns/nefutshulladekkal

Arra bátorítjuk más települések mozgalmait is, hogy indítsák el hasonló petíciójukat. Ha egyeztetnél ezügyben, keress minket az info@nefutshulladekkal.hu email címen!


2020. március 5.

A budaörsi bölcsődék, óvodák és általános iskolák 2/3-ánál problémát jelent a légszennyezés!

2020 januárban és februárban kérdőívet küldtünk az összes budaörsi bölcsődének, óvodának és általános iskolának. Arra kértük az intézmények vezetőit, hogy a kérdőív kitöltésével támogassák törekvéseinket. A megkeresett 21 intézményből 16 intézmény (76%) töltötte ki a kérdőívet, az eredménye elszomorító lett és bőven ad okot aggodalomra.

Kiderült, hogy a választ adó intézmények majdnem 2/3-ánál problémát jelent a légszennyezés, (ötödénél nagy problémát). Sokszor lehetetlen a szellőztetés, a légszennyezés miatti kevesebb a szabadtéri játék és jelentős mértékben (40%) jelölték meg, hogy a légszennyezés hatása szem, orr, torok irritációban, illetve asztma és egyéb krónikus légúti megbetegedések gyakoribb előfordulásának formájában nyilvánul meg.

A légszennyezés fő okai között fej-fej mellett végzett első helyen a gépjármű forgalom és a hulladék és/vagy rossz minőségű, illetve a fa és szén tüzelő égetése.

A kérdőív kitért arra is, hogy mennyire értenek egyet a különböző állításokkal, melyek között lehetséges megoldásokat is felsoroltunk. Leginkább (98%) azzal értettek egyet, hogy a levegő minőségének javítása mindenki felelőssége, azonban nagy egyetértést váltott ki az is, hogy a szennyezők felelősségre vonás menetének gyorsításán, egyértelműsítésén kéne dolgoznia a hatóságoknak, illetve hogy több tájékoztató / oktató kampányt kellene folytatni a témában.

A kérdőívre adott összesített válaszok letöltéséhez kattints ide.


2020. január 10.

A 2019-2020-as fűtésszezonban a kisgyerekek által is gyakran látogatott intézmények, helyszínek levegőminőségének védelmét állítottuk kampányunk középpontjába. Első lépésként térképet készítettünk, amin bárki megnézheti, hogy egy-egy budaörsi ház közel esik-e egy-egy budaörsi bölcsődéhez, óvodához, iskolához vagy játszótérhez.

Célunk, hogy bölcsődék, óvodák, iskolák és játszóterek környékén kiemelt tájékoztató kampányt indítsunk, második lépésként pedig, hogy a hatóságnál elérjük, kiemelten kezeljék azokat a panaszokat, melyek bölcsődék, óvodák, iskolák vagy játszóterek környékéről érkeznek.

A térkép megtekintéséhez kattints ide!

2019. szeptember 12.

2019. szeptember végén közös beszélgetésre hívtuk az önkormányzati választáson induló helyi képviselő jelöleteket. Összefoglalót a Budaörsi Napló cikkében talál.

2019. január-február

Összegzés 2019. jan-febr.

2019. január és február hónapban több találkozó alkalmával kerestünk közösen a választ arra, hogyan érhetjük el célunkat.

Kattints ide és tekintsd meg összefoglalónkat az eredményekről!