Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Rólunk írták Budaörsön

A budaörsi Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom, 2019. januári indulás óta történt sajtó, rádió, TV megjelenések, interjúk gyűjteménye.

2021. április 8. – Budaörsi Infó
„Ne fűts hulladékkal” – Vágó Csaba: Több mint hetven alkalommal vették igénybe a budaörsiek a zöldszámot
Teljes cikk olvasása
Budaörs Város Önkormányzata a további légszennyezések elkerülése érdekében – együttműködve a „Ne fűts hulladékkal” elnevezésű mozgalommal – felvilágosító kampányba kezdett 2020 decemberében. Ennek részeként az önkormányzat ingyenesen hívható zöldszámot indított. Az elmúlt három hónap tapasztalatairól Vágó Csaba kabinetvezetőt kérdeztük.

2021. április 7. – infostart
Hogy lehet sokkal rosszabb a levegő Budaörsön, mint a Széna téren?
Teljes cikk olvasása
A budaörsi Ne Fűts Hulladékkal csoport mérései is rámutatnak, hogy a helytelen fűtés miatt a kisvárosokban, falvakban gyakran rosszabb a helyzet, mint akár a nagyvárosok legforgalmasabb csomópontjaiban az egészségre óriási veszélyt jelentő szálló por szempontjából.

2021. április 6. – Budaörsi Infó
A helyi szállópormérők adatai szerint Budaörsön rosszabb a levegő mint Budapesten
Teljes cikk olvasása
A Ne Fűts Hulladékkal! csoportról már többször olvashattak hírportálunkon. Legutóbb 2020 decemberében, amikor arról számoltunk be, hogy Budaörs Város Önkormányzata a további légszennyezések elkerülése érdekében – együttműködve a „Ne fűts hulladékkal” elnevezésű mozgalommal – felvilágosító kampányba kezdett. Ennek részeként az önkormányzat 2020. decemberében egy hónapon keresztül éjjel-nappal hívható zöldszámot indított. A napokban a csoport mérései alapján azt a megállapítást tették az RTL-Klub riportjában, hogy Budaörsön rosszabb a levegő mint Budapesten. A riportot szemlézte a HVG is.

2021. január 12. – RTL Klub
Ezerszer mérgezőbb lehet, ha valaki fa helyett szeméttel fűti az otthonát

2021. január 11. – Budaörsi Napló
A budaörsi Ne fűts hulladékkal mozgalom helyzetjelentése: egészségtelen a levegő minősége
Teljes cikk olvasása
A legtöbbet a levegő jobb minőségéért azzal tehetünk, ha figyelünk fűtési szokásainkra és csak megfelelő módon és megfelelő energiaforrással fűtünk. A budaörsi Ne fűts hulladékkal mozgalom 2020 november közepe és december vége közötti mérései szerint az idő több mint felében a levegő minősége egészségtelen volt és a reggeli és az esti órákban rosszabb, mint napközben. Cikkünk szerzői a mozgalom két vezetője.

2021. január 1. – Klubrádió
Zöldklub – Ne fűts hulladékkal!
Szegő Judittal, a Levegő Munkacsoport projektvezetőjével és Várady Zsolttal, a Ne fűts hulladékkal! mozgalom képviselőjével beszélgettünk a január elsejei adásunkban. A Levegő Munkacsoport tapasztalatai és felmérései szerint a hulladékkal fűtés okozta légszennyezés döntő oka az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség, ez pedig szemben áll azzal az általános felfogással, hogy a hulladékkal fűtés a rossz szociális helyzetben élők problémája.

2020. december 21. – Levegő Munkacsoport
Már van, ahol ingyenes zöldszámon jelenthető, ha valaki hulladékot éget
Teljes cikk olvasása
Az intézkedést üdvözli a Levegő Munkacsoport és a vele szorosan együttműködő budaörsi „Ne fűts hulladékkal!” mozgalom, amelynek meghatározó szerepe volt a siker elérésében. Lakossági fórumokat szerveztek, petíciót indítottak, rendszeresen tárgyaltak az önkormányzat és más hatóságok illetékeseivel. Kérdőívet küldtek mind a 21 budaörsi bölcsőde, óvoda és általános iskola vezetőjének, akiknek háromnegyede válaszolt, és közel kétharmaduk szerint a légszennyezés problémát – egyötödük szerint súlyos problémát – jelent az intézményük számára.

2020. december 21. – 7KÖZBEN – 2040 TV
Budaörsön is fűtenek hulladékkal

2020. december 2. – 7KÖZBEN – 2040 TV
Ne fűts hulladékkal! – hatósági intézkedést sürgetnek a mozgalom budaörsi kezdeményezői

2020. április 8. – Budaörsi Napló
Ne fűts hulladékkal! – civil akció Budaörs egyik bölcsődéjétől 100 méterre
Teljes cikk olvasása
Vasárnap kora délután Budaörs egyik utcájában a Ne fűts hulladékkal! mozgalom néhány tagja békés akciót hirdetett egy, a fekete füstjéről hírhedtté vált ingatlan előtt. A koronavírus-járvány miatt jelen helyzetben különösen fontos, hogy a mérgező égéstermékek levegőbe bocsátását megszüntessék, mivel egészségkárosító, tüdőromboló hatása miatt csökkenti a szervezet ellenálló-képességét a vírussal szemben.

2020. március 10. – Budaörsi Napló
Mennyire jelent problémát a légszennyezés városunkban? Nagyon
Teljes cikk olvasása
A Ne fűts hulladékkal mozgalom 2019 januárjában indult azt a célt tűzve ki célul, hogy szűnjön meg a hulladékkal fűtés Budaörsön. A 2019-2020-as szezonban a szervezők úgy döntöttek, hogy a gyerekek által gyakran látogatott intézményekre és helyszínekre fókuszálnak, ennek érdekében pedig a budaörsi bölcsődék, óvodák és általános iskolák vezetőit kérték fel egy anoním kérdőív kitöltésére. A megkeresett 21 intézményből 16-an (76%) töltötték ki a kérdőívet, az eredménye elszomorító lett és bőven ad okot aggodalomra.

2020. március 8. – Népszava
Szemét ég – Petíciót indítottak Budaörsön
Teljes cikk olvasása
A gyerekek szervezetét különösen károsító, sokkal inkább nemtörődömségre, semmint szegénységre visszavezethető hulladékégetés az ország egyik leggazdagabb településének számító Budaörsön is gond.

2019. szeptember 27. – Budaörsi Napló
Ne fűts hulladékkal – őszi felvonás
teljes cikk olvasása
Hosszabb szünet után, az újabb fűtési szezon kezdetével ismét összeültek annak a civil szerveződésnek a kezdeményezői, akik ez év januárjában elindították Budaörsön a „Ne fűts hulladékkal!” mozgalmat. Ezúttal meghívott vendégek az önkormányzati képviselő-jelöltek voltak, akiket nyílt közös beszélgetésre invitáltak a szervezők, hogy kiderüljön, az esetleges jövőbeli városvezetők miként vélekednek a problémáról.

2019. február 8. – Budaörsi Napló
A hulladékkal tüzelést ellenzők nyáron sem fognak tétlenkedni
teljes cikk olvasása
A “Ne fűts hulladékkal” mozgalom negyedik gyűlését tartotta tegnap a GYEREk-BErekben, amely az utolsó, meghirdetett időpont volt. A vendég ezúttal Henszelmann Imre, a hazai kályhás-kandallós ipartestület titkára volt, eredetileg vegyészmérnök, aki jól ismeri a tüzelés minden folyamatát. A másfél órás beszélgetés ötletgyűjtéssel telt, a továbbiakat tekintve pedig úgy döntöttek a szervezők, hogy havonta lesz találkozójuk.

2019. február 1. – Budaörsi Infó
Megoldáskeresés improvizációs gyakorlatokkal a hulladékégetés ellen
teljes cikk olvasása
Lakossági kezdeményezés bontakozott ki az elmúlt hónapokban Budaörsön azzal a céllal, hogy megfelelő tüzelésre ösztönözzék a helyieket, ezzel védve a környezetet és egészségünket. Három alkalom volt eddig, és még egyet terveznek a szervezők.

2019. február 1. – Budaörsi Napló
„Ne fűts hulladékkal” – improvizációs játékok
teljes cikk olvasása
A „Ne fűts hulladékkal” elnevezésű, a szemétégetést ellenző civil mozgalom harmadik meghirdetett összejövetele az eddig megszokottól eltérő volt. Bár Várady Zsolt szervező bevezetőjében már a jövő hétre tervezett, az érintett hatóságokkal való egyeztetést említette, a lakosok közvetlen kommunikációja továbbra is fontos, ezért a meghívott improvizációs színészek (Horváth-Töreki Gergely és Bognár Anna) segítségével a jelenlévők ebbéli képességeiket fejleszthették szerda este a GYEREk-BErekben.

2019. január 27. – Budaörs Rádió
Megoldások a hulladékkal fűtők ellen
hír meghallgatása

2019. január 25. – Budaörsi Napló
“Ne fűts hulladékkal”; második felvonás: a megoldás
teljes cikk olvasása
Két héttel ezelőtt beszámoltunk arról az új kezdeményezésről, amelynek célja, hogy véget vessen az erősen környezetszennyező hulladékégetésnek, amelyet sokan fűtésként használnak. Tegnap este második alkalommal ültek össze a „Ne fűts hulladékkal” mozgalom vezetői és az érintettek a GYEREk-Berek Környezettudatos Foglalkoztatóházban, hogy a két héttel ezelőtt elkezdett közös gondolkozást folytassák, és szilárd bázist építsenek az összefogásnak. Ezúttal a múltkor körvonalazott hulladékkal fűtő embertípusok figuráihoz rendeltek egyénre igazított megoldási javaslatokat. A találkozó végén Várady Zsolt elmondta, milyen lehetőség van arra, hogy az érintettek aktivizálódhassanak.

2019. január 25. – Budaörsi Infó
Mit lehet kezdeni a különböző típusú emberekkel, akik szemetet égetnek?
teljes cikk olvasása
Lakossági kezdeményezés bontakozott ki az elmúlt hónapokban Budaörsön azzal a céllal, hogy megfelelő tüzelésre ösztönözzék a helyieket, ezzel védve a környezetet és egészségünket. 2019. január 10-én volt az első összejövetel, a második január 24-én és még két alkalmat terveznek, hogy közelebb kerülhessenek a megoldáshoz.

2019. január 23. – Budaörsi Városi TV
A velünk készült beszélgetés 6 perc 30 másodperctől kezdődik.

2019. január 13. – Budaörs Rádió
Megtartotta első gyűlését az “Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!” mozgalom
hír meghallgatása

2019. január 12. – Budaörsi Infó
Fűteni sok mindennel lehet, de a hulladék nem tűzre való
teljes cikk olvasása
Egy lakossági kezdeményezés bontakozott ki az elmúlt hónapokban Budaörsön, amelynek az a célja, hogy megfelelő tüzelésre ösztönözzék a helyieket, ezzel megvédve a környezetet és egészségünket. 2019. január 10-én volt az első összejövetel és még három alkalmat terveznek, hogy közelebb kerülhessenek a megoldáshoz.

2019. január 11. – Budaörsi Napló
A szeméttel tüzelők nincsenek tisztában a következményekkel?
teljes cikk olvasása
Első összejövetelét tartotta tegnap este az a civil mozgalom, mely a kezelt fával és hulladékkal történő fűtés megszüntetését tűzte ki célul itt, Budaörsön. A Várady Zsolt által létrehívott esemény előzményeiről már írtunk, ezúttal a tájékoztató előadásról számolunk be, illetve  egy játékos feladatról, mely feltehetően elindította a résztvevőket a megoldáskeresés közös útján.

2019. január 9. – Budaörs Rádió
Várady Zsolt a hulladék fűtésről
hír meghallgatása

2019. január 8. – Budaörs Rádió
Tiszta levegőt Budaörsnek! – Lakossági ötletelés
hír meghallgatása

2019. január 7. – Budaörsi Napló
“Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!”
teljes cikk olvasása
„Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!” címmel hirdetett meg egy eseménysorozatot egy budaörsi magánszemély, aminek az első alkalma január 10-én, tehát most csütörtökön lesz a Templom téren, a Gyerek-berek környezetvédelmi foglalkoztatóban.

2019. január 6. – Budaörsi Infó
Zavar, hogy kezelt fával, szeméttel fűtenek?
teljes cikk olvasása
Magyarországon a rossz levegő egyik fő okozója az otthoni hulladék égetése, pedig a törvény szerint hulladékkal fűteni bűncselekmény. Az így keletkező rossz levegő rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat. Várady Zsolt, budaörsi lakos kezdeményezése révén találkozóra hívják a budaörsieket, hogy megoldást keressenek a fűtési szezonban felmerülő problémákra.