Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs
Facebook logoFacebook oldalunk

A térképről bővebben

Kedves Látogató!

2020 novemberében 4 budaörsi bölcsőde és óvoda udvarára helyzetünk ki szállópor mérő berendezéseket. Ezúton is köszönjük a bevont intézmények és Budaörs Város Önkormányzatának együttműködését. A kihelyezett mérők adatait és az ebből számított ún. levegőminőség indexet tudod böngészni ezen az oldalon, ha a térképen megjelenő egyes ikonokra, illetve a megjelenő grafikonokra kattintasz.

A mérőberendezéseket nyár eleje óta teszteljük és az adatokból látható, ahogy a fűtés szezon beköszöntével vészesen megnő a kisméretű szállópor (PM2.5 és PM10) koncentrációja Budaörs levegőjében.

„Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag kibocsátási leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (több, mint 80 %-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 5 %) és közlekedésnek (kb. 5 %).” – Hermann Ottó Intézet

Tehát Budaörsön is legtöbbet a levegő jobb minőségéért azzal tehetünk, ha figyelünk fűtési szokásainkra és csak a megfelelő módon és megfelelő energiaforrással fűtünk.

Vegyétek azonban figyelembe azt is, hogy előfordulhatnak olyan időjárási jelenségek (pl. hidegpárna), amik akkor is jelentős levegőminőség romlást okoznának, ha mindeki megfelelő módon és megfelelő energiaforrással fűtene.

Az adatok a mérőkről 10 percenként érkeznek és ezekből számított átlagokból megállapított indexnél az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal javaslatait vettük figyelembe (https://www.airnow.gov/aqi/aqi-basics/).

FONTOS, hogy a mérőink nem hitelesítettek, azonban a bennük használt szállópor szenzorok magas minőségi normáknak felelnek meg és bevizsgáltak (MCERTS certifikáció). Bizonyos időjárási körülmények az oldalon bemutatott levegőminőségi adatokat valamelyest befolyásolják (pl. sűrű köd). Az itt közölt adatok így tájékoztató jellegűek.

Bízunk benne, hogy mi budaörsiek a fűtési szokások megvátoztatásával is jelentős javulást tudunk elérni.

Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom
Budaörs