Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

A térképről bővebben

Kedves Látogató!

2020 novemberében négy budaörsi bölcsőde és óvoda udvarára helyzetünk ki szállópor mérő berendezéseket, 2021 januárban további négy budaörsi címen. 2021 december elején és 2022 januárban a Pagony és Kincskereső óvoda, a Pitypang bölcsőde és a Kálvária, illetve Diófa utcába kihelyezett mérőket leszedtük. Ennek oka, hogy a mérők meghibásodtak, cseréjüket, visszahelyezésüket egyelőre nem tervezzük.

2021 októbertől lehetőség van arra, hogy a sensor.community mérőit is megjelenítsük a térképen.

A kihelyezett mérők adataiból számított ún. levegőminőség index alapján jelennek meg a térképen az egyes ikonokok. Rájuk kattintva további grafikonokat láthatsz.

Vegyétek figyelembe, hogy előfordulhatnak olyan időjárási jelenségek (pl. hidegpárna), amik akkor is jelentős levegőminőség romlást okoznának, ha mindeki megfelelő módon és megfelelő energiaforrással fűtene.

Fontos, hogy a mérők nem hitelesítettek és nem kalibráltak, azonban a bennük használt, szállópor szenzorok magas minőségi normáknak felelnek meg, és bevizsgáltak (MCERTS certifikáció).
A mérő dobozának, házának kialakítása, és bizonyos időjárási körülmények (pl. magas páratartalom, sűrű köd), az oldalon bemutatott levegőminőségi adatokat valamelyest befolyásolják. Az itt közölt adatok így tájékoztató jellegűek.

A mérőberendezés adataiból látható, hogy a fűtés szezon beköszöntével vészesen megnő a kisméretű szállópor (PM2.5 és PM10) koncentrációja Budaörs levegőjében.

„Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag kibocsátási leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (több, mint 80 %-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 5 %) és közlekedésnek (kb. 5 %).” – Hermann Ottó Intézet

Tehát Budaörsön is legtöbbet a levegő jobb minőségéért azzal tehetünk, ha figyelünk fűtési szokásainkra és csak a megfelelő módon és megfelelő energiaforrással fűtünk.

Bízunk benne, hogy mi budaörsiek a fűtési szokások megvátoztatásával is jelentős javulást tudunk elérni.

Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom
Budaörs