Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Kérdezz-Felelek

1. A rászoruló, szegény emberek fűtenek hulladékkal Budaörsön?

Nem. A Budaörsi Polgármesteri Hivatal 2 erdei köbméter tüzifa mellett, egyedi elbírálással további, pénzbeli támogatást is nyújt azoknak, akiknek szüksége van rá, mert jövedelmi helyzetük ezt indokolja. A Szociális és Egészségügyi Iroda vezetője által írt levelet a részletekről itt olvashatod:
https://www.nefutshulladekkal.hu/wp-content/uploads/2021/11/Futsunk_okosan.pdf

2. Tudjuk, hogy jó szándék vezérel. Mégis miért káros, ha egyből a szegény emberek védelmében, rájuk hivatkozva bírálod azt az embert, aki a Facebookon csípős, fekete füstöt eregető szomszédjára panaszkodik?

Azért, mert ezzel igazságtalanul a rászoruló emberekre hárítod a felelősséget. Mivel a rászorulók támogatást kapnak, ezért kijelenthető, hogy a csípős, füstös, káros budaörsi levegő azoknak az embereknek a felelőssége, akik bár megtehetnék, hogy nem fűtenek tüzelésre alkalmatlan tüzifával (háztartási hulladék, bútorlap, OSB lap, egyéb kezelt fa, nedves fa), ismerethiány vagy nemtörődömség miatt, mégis megteszik ezt.

3. A légszennyezés (kisméretű szállópor) mekkora része száramazik a közlekedésből, iparból és mekkora része a lakossági fűtésből?

„napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (több, mint 80 %-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 5 %) és közlekedésnek (kb. 5 %).”
forrás: http://www.futsokosankampany.hu/
Számos más tanulmány és mérés ugyanerre a következtetésre jutott, ha rákeresel, megbizonyosodhatsz róla.

4. OKé, de mit csináljak, ha azt tapasztalom, hogy nem tudok kimenni az udvarra, nem tudok szellőztetni, nem tudok teregetni, vagy egyszerűen csak féltem gyerekemet, akik épp délutáni pihenőjüket tartják a bölcsiben?

Tájékozódj és tájékoztass. Menj át a szomszédhoz és tájékoztasd arról, hogy amit tesz, nagyon káros az egészségre és nagyon zavaró. Tájékoztasd arról is, hogy ha hulladékkal, kezelt fával, netán veszélyes hulladékkal fűt, akkor sérti a törvényt, és tevékenysége akár többszázezres bírsággal is súlytható. Kérdezd meg, hogy szüksége van-e támogatásra és ha igen, akkor érdeklődjön az önkormányzatnál, mert ott támogatást kaphat. Az ügyintézésben akár segíthetsz is neki, amennyiben szükséges.

5. Nem szeretnék emiatt rosszban lenni a szomszéddal. Mit tegyek?

Bár teljesen érthető, hogy nem szeretnél rossz viszonyt ápolni szomszédoddal, de ha normális, nyugodt hangvétellel beszélsz vele, álláspontodat határozottnak gondolod és ezt határozottan is közvetíted, akkor nem feltétlenül vezet ez hosszabb távon a kapcsolatotok elmérgesedéséhez. Segítség lehet az is, ha összeállsz más szomszéddal és együtt mentek át beszélni az illetővel.
Gondold végig azt is, hogy minek van nagyobb súlya számodra? Kockáztatni a szomszédoddal való viszonyodat, vagy kockára tenni a saját és családod egészségét? Ne feledd! Mindenkinek joga van az egészséges élethez és az ezt biztosító körülményekhez!
További lehetőség, hogy kirívó esetekben, a hét minden napján, reggel 7 és este 10 között hívhatod az Önkormányzat által biztosított zöld számot (06 80 180-001), mely után a rendőr- és közterületes járőr a helyszínen dokumentálja az esetet és továbbítja azt, az ügyben illetékes Kormányhivatal felé.

6. Milyen egészségügyi problémákat okozhat a helytelen fűtés miatti légszennyezés?

Hosszasan lehetne sorolni, a teljesség igénye nélkül: szív- és érrendszeri megbetegedések, légzőszervi megbetegedések, meddőség, impotencia, fejlődési rendellenesség, magzat genetikai elváltozása stb. Magyarországon évi 13.000 ember korai halálához vezet a főként lakossági fűtésből származó légszennyezés, mely egyes kutatások szerint, lakosságarányosan, a második legmagasabb halálozási számot jelenti a világon, Kína után.

7. Mi a baj a kisméretű szállóporral és a helytelen fűtésből származó kisméretű szállóporral?

A szállóporban található részecskék annyira picik, hogy adott esetben a véráramba is bejutnak a tüdőn keresztül. Felületük, mint egy szállítóközeg viselkedik, erre tapadnak rá azok a veszélyes, betegségeket okozó molekulák, melyek a hulladék, kezelt fa tüzelése, de akár a nedves fa tüzelése során is keletkeznek. Ezek a molekulák a véráramba jutva – és egyes fajtájuk a testünkből soha nem ürülve – felhalmozódnak és így okozhatják a megbetegedést. Minél kisebbek a szállópor részecskék – adott térfogatra számítva, azonos koncentrációnál -, annál nagyobb az összfelületük a nagyobb méretű szállópor részecskék összfelületéhez képest, melyekre a káros anyagok rátapadnak (tízszerese, százszorosa is lehet, tehát ennél nagyobb „ülőhely” van arra, hogy a káros anyagokat a testedbe szállítsák). Ezért is sokkal veszélyesebb a PM2.5 méretű szállópor részecske, mint a PM10 (a 2.5 és 10-es szám a részecske átmérőjét jelenti microméterben. A PM2.5 az emberi hajszál átmérőjénél 10-30x kisebb).
részletesebben a témáról itt tájékozódhatsz:
http://www.futsokosankampany.hu/a-helytelen-tuzeles-egeszsegugyi-hatasai