Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Felmérés eredménye

A budaörsi bölcsődék, óvodák és általános iskolák 2/3-ánál problémát jelent a légszennyezés!

2020 januárban és februárban kérdőívet küldtünk az összes budaörsi bölcsődének, óvodának és általános iskolának. Arra kértük az intézmények vezetőit, hogy a kérdőív kitöltésével támogassák törekvéseinket. A megkeresett 21 intézményből 16 intézmény (76%) töltötte ki a kérdőívet, az eredménye elszomorító lett és bőven ad okot aggodalomra.

Kiderült, hogy a választ adó intézmények majdnem 2/3-ánál problémát jelent a légszennyezés, (ötödénél nagy problémát). Sokszor lehetetlen a szellőztetés, a légszennyezés miatti kevesebb a szabadtéri játék és jelentős mértékben (40%) jelölték meg, hogy a légszennyezés hatása szem, orr, torok irritációban, illetve asztma és egyéb krónikus légúti megbetegedések gyakoribb előfordulásának formájában nyilvánul meg.

A légszennyezés fő okai között fej-fej mellett végzett első helyen a gépjármű forgalom és a hulladék és/vagy rossz minőségű, illetve a fa és szén tüzelő égetése.

A kérdőív kitért arra is, hogy mennyire értenek egyet a különböző állításokkal, melyek között lehetséges megoldásokat is felsoroltunk. Leginkább (98%) azzal értettek egyet, hogy a levegő minőségének javítása mindenki felelőssége, azonban nagy egyetértést váltott ki az is, hogy a szennyezők felelősségre vonás menetének gyorsításán, egyértelműsítésén kéne dolgoznia a hatóságoknak, illetve hogy több tájékoztató / oktató kampányt kellene folytatni a témában.

A kérdőívre adott összesített válaszok letöltéséhez kattints ide.