Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Leírás

Gyerekek és a fűtésből származó légszennyezés Budaörsön

Sokat írtunk már arról, hogy Magyarország talán legnagyobb
környezetvédelmi és egészségügyi problémája a hulladék és kezelt fa
égetése és ez alól Budaörs se kivétel. A „Ne Füts Hulladékkal”
kezdeményezés azon dolgozik, hogy ez másképp legyen és mindenki
tisztába legyen azzal, hogy milyen veszély rejlik abban, hogy
gondatlanul hulladékot, kezelt fát vagy rossz minőségű nedves fát
teszünk a tűzre a fűtési szezonban (itt lehet erről bővebben olvasni).

A WHO 2018-as kutatása szerint Magyarországon az 5 év alattiak legalább 98%-a lakik olyan helyen ahol időszakosan ki van téve a szállópor légszennyezés WHO által meghatározott határérték feletti káros hatásainak (Ausztriában 75%, Skandináv régióban 10%), ami az egyik legrosszabb besorolás a világon (sok ilyen ország van sajnos). A kutatás kitér arra is, hogy a fiatalkori kitettség jelentősen növeli az asztma és egyéb krónikus légúti betegségek gyakoriságát.

Ezek figyelembe vételével úgy gondoltuk, hogy mozgalmunk következő lépéseként a legkisebbek kitettségére hívjuk fel a figyelmet és e köré a téma köré szervezzük következő kampányainkat. Készítettünk egy térképet, melyen adott címre keresve mindenki tájékozódhat, van-e a beírt cím 200m-es környékén bölcsi, ovi, játszótér vagy általános iskola.

Amennyiben igen, még fontosabbá válik, hogy az adott címen a fűtés jó minőségű fával vagy egyéb, szilárd tüzelőanyag mentes módon történjen. és lehetőség szerint a tüzelést az intézmény nyitva tartásán kívülre igazítsa. Kérjük küldje el ezt a linket minden budaörsi ismerősének aki fával tüzel.