Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom

Budaörs

Nem a rászorulók fűtenek hulladékkal Budaörsön


Itt a hideg, újra dől a mérgező füst a kéményekből. De talán ez a tél más lesz.

Amikor tavaly berobbant a budaörsi közbeszédbe a hulladékkal, és nem megfelelő fával fűtés problémája, sokan hozzászóltak az erről folyó közösségi vitához. Az érdemben megnyilvánulók jelentős része azzal hárította el az ügyet, hogy szemetet, ruhát, PET-palackot csak az dob a tűzre, akinek a másik választása a fagyhalál. Akiknek nem telik rendes tűzifára.

Utánajártunk, kutattunk, számoltunk, rendeleteket olvastunk, találkoztunk az Önkormányzat Szociális és Egészségügyi Irodájának irodavezetőjével. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy Budaörsön nincs olyan család, amely az anyagi helyzete miatt kényszerülne arra, hogy hulladékkal fűtse az otthonát.

Az önkormányzat részletes levélben (letöltéshez kattints ide) írta meg nekünk, hogy milyen támogatásokat vehet igénybe az, akinek nincs mivel fűtenie. A személyes találkozáskor pedig megtudtuk, hogy akinek az általuk biztosított tűzifa kevés, elfogy, ők egyedi elbírálás alapján, pénzbeli támogatást kaphatnak további tűzifa beszerzéséhez, ami elég a teljes szezonra. Előfordulhat, hogy erről a lehetőségről nem tud minden rászoruló család (például a szomszédod, akiért aggódsz), de te is tehetsz érte, hogy eljusson hozzájuk az infó. Ő segítséget kap, te pedig egészségben töltött plusz éveket. Win-win.

Ok, tehát a rászorulók hozzájutnak a megfelelő minőségű és mennyiségű tüzelőhöz. De akkor ki fűt hulladékkal?
A felénk tett jelzések és a személyes tapasztalataink alapján ők az alábbi két csoport valamelyikébe tartoznak:

A mozgalmunk őket célozza.

Az első csoportba tartozók nagy része érvekkel, adatokkal, tényekkel meggyőzhető arról, hogy ne mérgezze magát, a családját és a szomszédait. Ebben tudsz segíteni, például úgy, hogy átcsöngetsz hozzá és tájékoztatod róla. Aki nem meggyőzhető, az értelemszerűen átsorolandó a második csoportba.

A második csoport tagjainál első körben közösségi eszközökkel érdemes megpróbálni elérni, hogy odafigyeljenek arra, mivel fűtenek. Ha magától nem érdekli, akkor legalább érezze kínosnak. Érezze magán a szomszédok rosszalló tekintetét. Vállalja a felelősségét annak, hogy mérgeket ereget a levegőbe, amitől ő, a családja és a szomszédai is megbetegedhetnek és emiatt idő előtt meghalhatnak.

Személyes beszélgetésekkel nyomás alatt lehet tartani a levegőszennyezőket. Ha cselekednél, beszélj azokkal a szomszédokkal, akik veled együtt szenvednek a másik szomszéd mérgező füstjétől és csöngessetek át hozzá, beszéljetek vele, tájékoztassátok, próbáljátok meggyőzni arról, hogy amit tesz, senkinek nem jó. Érdemes lehet létrehozni egy-egy Facebook csoportot is az adott utca, környék kapcsán, megkönnyítendő a kommunikációt a tenni akaró emberek között.

Ha úgy látod, hogy csak a hatóság segíthet, panaszodat a Budakeszi Járási Hivatalnak tudod megírni, illetve hívhatod az önkormányzat által biztosított zöld számot is (06 80 180-001), ami alapján a rendőr és közterületes járőr hamar a helyszínre megy és dokumentálja az esetet, majd ők ezt továbbítják az illetékes hatóság felé.

Azt akarjuk elérni, hogy mindenki értse meg, senkinek nincs joga mérgezni a környezetében élőket, minket, többieket.